Accesorii nunta        Obiecte din sticla        Obiecte fier forjat

Sticla si putina ISTORIE (...doar putina !)

istorie

“… ca inima omului e ca sticla; si daca se sparge, cu ce ai s-o mai lipesti? “

(Din “Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Theodosie”)


Mai toti istoricii sunt de acord ca procesul tehnic de obtinere a sticlei a fost descoperit de om aproape intamplator, foarte probabil simultan cu descoperirea focului.

Prima certitudine este ca in Egipt, cu 4000 de ani inainte de Christos, existau “utilaje” empirice pentru producerea de vopsele destinate fabricarii de obiecte tehnice si artistice din ceramica.

Evolutia prelucrarii sticlei e confuza si nesemnificativa de la acel moment inainte dar au fost descoperite la Tell si Amarna resturile a 3 sau 4 fabrici de prelucrare a sticlei care au functionat, cu siguranta, in timpul celei de a XVIII-a dinastii (cca.1600-1300 i.e.n.). Sub Tolomeu Filadelfo (285-247 i.e.n.) Alexandria devine primul oras industrializat din lume.Atelierele de sticla produceau intens obiecte de podoaba, cani pentru apa si vin, perle colorate, sticlute de parfum, flacoane de ulei.Aceste obiecte au strabatut intreaga lume intre Anglia si India.

Revolutia fundamentala in fabricarea sticlei are loc atunci cand apare, ca instrument de lucru, “teava suflatorului” (probabil 20 i.e.n.- 20 e.n.).

Urmeaza o perioada lunga punctata de momente cu semnificatie mai mult emotionala.In anul 14 al erei noastre lucratorii egipteni construiesc langa Napoli primele cuptoare de topire a sticlei.Se mai noteaza ca imparatul Nero a platit 600 de sesterti pentru doua pahare mici din sticla si ca in timpul domniei imparatului Claudiu se fabricau geamuri pentru ferestre cu dimensiunile laturilor cuprinse intre 30 si 50 cm.

IstoriaVenetia este locul de nastere (sec.XVI-XVII) al industriei moderne de fabricare a sticlei.

Giorgio Agricola, considerat parintele tehnologiei de fabricare a sticlei, lasa scris (anul 1500) procedeul exact de fabricatie si misterul din jurul celebrelor (si atunci, si astazi) fabrici de sticla de la Murano.Tot el face si desenul foarte exact al unui atelier de prelucrare a sticlei in care se vad foarte bine cuptorul de topire si cel de recoacere.

In perioada de maxima evolutie a fabricatiei sticlei, la Venetia mai mult de 8000 de lucratori aveau aceasta ocupatie. Secretul fabricarii trebuia bine pastrat.In 1400, “Consiliul celor 10”, care guverna Venetia, a dat o lege care trebuia sa impiedice instrainarea secretelor de fabricatie. Nu se stie cati lucratori sticlari au trecut prin Puntea Suspinelor dar cei care, in mod clandestin, incercau sa paraseasca Venetia, erau aspru judecati si pedepsiti, bunurile le erau confiscate iar familiile persecutate.

Se presupune ca originea oglinzilor din sticla ar fi tot la Venetia cu toate ca, in sec.XVI, doua fabrici germane vindeau oglinzi in toata lumea, spre marea invidie a venetienilor.

In alta parte a Europei, in Bohemia, s-au infiintat in 1442 si 1443 primele fabrici de sticla.Puritatea materiilor prime din acea zona permitea obtinerea unei sticle transparente comparabila cu cristalul.

In Franta, la 1784 se produce pentru prima data cristal cu plumb in fabrica lui St.Louis iar in 1823 ia fiinta celebra fabrica de cristal de Baccarat, chiar daca cristalul cu plumb e o descoperire a englezilor.

Acum, la jumatatea sec.XIX, ia sfarsit istoria romantica a sticlei.Tot ce s-a intamplat de atunci si pana in zilele nostre in prelucrarea sticlei ramane ARTA dar pasii inainte se datoreaza, mai ales, TEHNICII.

In 1955 Editura Ulrico Hoelpi publica la Milano lucrarea Dr.Ing.Felice Frauceschini “Il vetro” din care mi-a facut placere sa selectez si sa interpretez randurile de mai sus.

Iar in anul 2008, eu, Horatiu Grivei, dupa 15 ani de “colindat” prin fabrici de sticla, m-am hotarat sa va spun povestea asta si sa alcatuiesc o colectie pe care v-o propun cu bucurie.